De annuïteiten hypotheek, helemaal zo gek nog niet... Toch?

Deze vorm van hypotheek is het nieuwe wapen van Rutte II om de huizenmarkt uit het slop te trekken. Nieuwe huizenbezitters moeten verplicht aflossen en de meest voor de hand liggende hypotheek vorm is dan de annuïteiten hypotheek. Waarom? Omdat je op deze manier een balans vindt tussen de te betalen rente en de aflossing en wel zo dat je aan de einde van de looptijd de volledige leenbdrag hebt afgelost.

Klinkt goed, maar hoe werkt die annuïteiten hypotheek dan?

Zoals gezegd blijft de betaling per gekozen termijn (vaak per maand bij een hypotheek) gelijk. De annuïteit zit hem in het feit dat eerst de aflossing beperkt is en de maximale rente gerekend wordt. Op deze manier wordt het te betalen bedrag in balans gehouden. Dat is de annuïteit. Uitgangspunt is dat het te betalen termijn bedrag gelijk blijft. Zo weet je dus op voorhand waar je aan toe bent per betaling. Extreme zekerheid over je termijn bedrag en het feit dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek af hebt gelost.

Het kabinet verplicht huizenkopers per 1 januari 2013 verplicht af te lossen.

Het kabinet heeft bepaald dat huizenkopers verplicht moeten gaan aflossen. Er zijn teveel aflossingsvrije hypotheken afgesloten waardoor er nu veel mensen in de problemen dreigen te komen. De aflossingsvrije hypotheek was erg populair om zijn lage termijn bedragen. Je hoeft immers niet verplicht af te lossen en betaald dus alleen de rente over het hypotheek bedrag. Doordat veel huizen nu in waarde zijn gedaald blijven mensen wel met een hogere hypotheek zitten, omdat ze niet hebben afgelost. Als je nu dus moet verkopen en je huis brengt minder op dan waar jij een hypotheek voor hebt, kun je een restschuld overhouden. Dat wordt voorkomen door af te lossen en dus beetje bij beetje de uit staande schuld op je huis te verminderen. Om na 1 januari 2013 nog in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek gaat het kabinet aflossen verplicht stellen. Dat is in het regeerakkoord afgesproken. Helemaal duidelijk is deze afspraak nog niet. Duidelijk is in ieder geval, als deze maatregel er door komt, dat deze vorm van hypotheek de meest voor de hand liggende is voor nieuwe huizenkopers.

voorbeeld annuiteitenhypotheek
Afbeelding: voorbeeld van rente en aflossing bij een annuiteitenhypotheek

Hypotheekrenteaftrek in een annuïteiten hypotheek.

De netto kosten van de hypotheek zijn in het begin van de looptijd het laagst. Dat komt, omdat je bij een annuïteiten hypotheek in het begin veel rente betaald en minder aflost. Deze rente kosten kun je dus weer aftrekken van je inkomstenbelasting en hier zo het maximale voor terug krijgen. Door de jaren heen zal het bedrag wat je betaald aan rente afnemen, waardoor je ook minder netto overhoudt aan de hypotheek. Met andere woorden zal je hypotheekrenteaftrek minder worden gedurende de looptijd van de hypotheek. Je gaat bruto niet meer of minder betalen, dat bedrag is gedurende de looptijd namelijk al vastgelegd. Alleen gaat een steeds groter deel van je hypotheek bestaan uit het aflossen van je schuld bij de bank. Doordat je dat doet, hoef je over een lager bedrag rente te betalen. Hoe meer je aflost hoe minder je aan rente gaat betalen, hoe minder je hypotheekrenteaftrek zal zijn. Een klant en klaar voorbeeld van annuïteiten hypotheek in excel kun je hier downloaden.

Handige tools

BTW berekenen
Rente berekenen
Wegenbelasting berekenen
Benzinekosten berekenen
Afstand meten
Bijtelling berekenen

Hierboven staan nuttige websites die vaak een rekenhulp zijn om veel voorkomende berekeningen te maken.

Weet jij er nog eentje? Meld het ons!